AI-generert bilde.

Innbyggerdialogprogrammet

Indigo IKT lanserer sammen med sine eierkommuner Innbyggerdialogprogrammet 

Innbyggerdialogprogrammets er rigget for å hjelpe kommunene med å realisere både Strategisk Plattform for Indigo-samarbeidet 2023-2026, samt digitaliseringsstrategien for offentlig sektor 2019-2025, spesielt på følgende punkter:  

  • økt innbyggerfokus og medborgerskap. 
  • å sikre at publikum på en åpen, inkluderende og tillitsvekkende måte blir involvert i utvikling av kommunens digitale tjenester. 
  • at alle de som kan kommunisere digitalt med kommunen har og får mulighet til dette. 

Programmets formål er å bidra med metode for tjenestedesign, verktøy og bistand slik at kommune kan komme i gang med, eller forbedre, dialogen med publikum knyttet til utvikling og forbedring av kommunens digitale tjenester. 

Programmet tilbyr også verktøy for kost/nytte vurderinger. 

Bakgrunn for programmet 

Innbyggerdialogprogrammet ble første gang diskutert i begynnelsen av 2018. Den gangen i sammenheng med at kommunesamarbeidets telefonisystem nærmet seg utskifting. Tanken var at man med ny teknologi kunne koble på flere digitale tjenester slik at ikke lengre telefoni var hovedkanalstrategien ut mot publikum, men også sosiale media, internett m.m. I dag har kommunene en rekke digitale verktøy for å kommunisere med brukerne og har kommet et godt stykke på vei til å møte publikums behov. 

Hovedspørsmålet som programmet stiller, er: 

  • Involverer vi publikum (brukerne) i utvikling av våre digitale tjenester på en åpen, inkluderende og tillitsvekkende måte? 
  • Er brukerne med og forteller om sine behov og ønsker når vi utvikler digitale tjenester? 
  • Er brukerne med og tester og kvalitetssikrer de digitale løsningene vi lager? 
  • Hvis eksempelvis 50 % av brukerne kontakter kommunen for å få hjelp til en kommunal tjeneste som er digitalisert, er dette fordi de ikke har evner til å kommunisere digitalt med offentlig sektor eller fordi de digitale løsningene er for dårlige? 
  • Er mange av de digitale skjemaene til kommunene «strøm på papir» og en kopi av hvordan man jobbet analogt før, eller har man tatt ut de digitale gevinstene som ligger i de digitale verktøyene? 

På denne siden kan du lese mer om programmet: https://eduhikt.sharepoint.com/sites/ProgramInnbyggerdialog (Lenken åpnes i ny fane, og er kun tilgjengelig for ansatte i Indigo-samarbeidet).

Har du behov for mer informasjon, ta kontakt med Pål Sætre i Indigo IKT.